dissabte, 26 de febrer del 2011

Pla de Corona

El pla de Corona o de Santa Agnès és un Polje (depressió tancada d’origen càrstic) que es troba  al nord-est d’Eivissa, dins el terme municipal de Sant Antoni de Portmany. Està situat a 180-190m sobre el nivell del mar. Excepte al extrem de ponent, on el pla acaba en un penya-segat que dona al mar, el pla està rodejat de muntanyes, el que ha fet que rebés el nom de corona, al semblar que hi ha una corona rodejant el pla. El seu  substrat és d’argiles d’un color vermell intens.  A un costat del  pla hi trobam el petit poble de Santa Agnès de Corona i la seva parròquia. 


El  pla es  troba catalogat com ARIP (Àrea rural d’interès paistajístic). Les muntanyes que l’envolten són ANEI  i la part que dona al mar és LIC i ZEPA. Allà podem trobar endemismes vegetals com: Hippocrepis balearica ssp grossi,  Thymus reichardii ssp. Ebusitanus,  Biscutella ebusitana, Genista dorycnifolia ssp. grossi, Asperula paui, Avenula crassifolia, Leucanthemum paludosum  ssp. Ebusitanum, Allium grossi, Allium antoni-bolosii ssp eivissanum. També aus com  el virot gros (Calonectris diomedea) la gavina de bec roig (Lauris audounii) el fumarell (Hydrobates pelagicus melitensis), el falco mari (Falco eleonorae), el falco reaial (Falco peregrinus brookei)...


Al pla hi  ha el important jaciment paleontològic de L’avenc des Pouàs, on s’han trobat fòssils de fauna de fa entre 3 i 4  milions d’anys.  Gràcies a aquest jaciment es sap que quan va arribar l’home, el pla de Corona era una zona humida on hi vivia una Oca (l’oca Pitiüsa) i també l'àguila marina. Aquí també s’han trobat les primeres senyals de presencia de l’home a Eivissa ( 6400 aC).
 

Un dels trets característics del pla és que es troba quasi totalment ocupat per ametllers, el que fa que al febrer sigui molt visitat per veure'l tenyit de blanc degut a la floració d’aquets.  A més a més també és freqüentat el seu penya-segat, anomenat Sa Penya Esbarrada, conegut popularment com Les Portes del cel. A la zona propera al penya-segat es torben restes d’un petit poblament de l’època musulmana. 

1 comentari: