El turisme com qualsevol indústria que necessita infraestructures i produeix residus, sostenible sostenible no ho serà mai. Tot i això he de dir que el turisme, si es fa una bona gestió d'ell, pot ser una industria de les que menys malmès deixi el medi, si s'intenten reduir al màxim les marques que deixa en les destinacions.
A moltes destinacions d'Europa i concretament de la costa mediterrània falta una aposta clara cap a la sostenibilitat, simplement es mira la part econòmica i van deixant passar els anys a veure si per sort tot seguirà com sempre i els turistes seguiran venint, aplicant la dita de " qui dies passa anys empeny". Això suposa que no s'aprofitin les èpoques de bonança per millorar la qualitat del servei i de la destinació en general, aquesta quedarà molt vulnerable a les modes que mouen el turisme, i si es produeix una baixada de turistes en algun moment provoca greus problemes socioeconòmics. Aquesta vulnerabilitat a les modes serà major si l'atractiu del destí no està lligat al seu patrimoni cultural, natural o altres factors identitaris del lloc.
És molt important la divulgació entre les zones turístiques de les bones pràctiques que ja es produeixen a alguns llocs, per així esperonar les destinacions a aplicar-les o emmotllar-les a la seva realitat. També pens que institucions superiors com governs estatals o europeus tenen un paper important repartint inversions per grans projectes com reconversions de zones turístiques que vagin en la direcció d'un major respecte cap al medi ambient, ja que si no es té aquesta font econòmica difícilment institucions petites poden portar a terme projectes ambiciosos en aquest sentit.
Cal fer una tasca de conscienciació transversal en tota la societat. Aquesta conscienciació ha de venir mitjançant la divulgació de valors ambientals, ja que el camí cap al respecte pel medi passa pel coneixement. Només s'estima allò que es coneix, i només es protegeix i respecta allò que s'estima. Per tant tot comença per conèixer. Un paper important en la conscienciació l'han de tenir els governs i els empresaris, ja que ells poden crear la demanda de turisme més respectuós ambientalment si fan esforços en aquest àmbit de les bones pràctiques ambientals.
S'ha de tenir en compte que el turista quan arriba a una destinació farà allò que veu que els residents fan. Si el turista veu que les poblacions locals no tenen una especial cura pel seu medi ambient, difícilment el turista la tindrà. Per tant, la base de fer un turisme més sostenible és que el conjunt de la societat del destí sigui més sostenible.
El camí cap a una gestió ambiental del turisme més eficient segurament serà lent però és important que es vagin assolint fites i que aquestes siguin assimilades per la societat com a irrenunciables, per evitar que es torni enrere en aquets àmbits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada