dimecres, 21 de març del 2012

El català en l'ensenyament a Eivissa

 
Últimament estam veient per part del Govern de les Illes Balears diverses actuacions dirigides a treure importància al català: derogació del decret de mínims en l'ensenyament, eliminació del català com a requisit per la funció pública, etc. Davant això m'agradaria compartir una sèrie de reflexions referides al català en l'ensenyament, per les quals pens que amb aquestes modificacions no es pretén defensar una igualtat entre les dues llengües sinó més bé degradar  al català i llevar drets als catalanoparlants.

Primer de tot ens hauríem de fer una pregunta. Volem que els al·lots dominin les dues llengües per igual al acabar el seu pas pel sistema educatiu? Si volem que tenguin les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials, la única manera que trob de fer-ho és discriminant positivament en certa manera al català. Ja avui en dia el alumnes que surten de la seua etapa obligatòria dominen tots el castellà, però és més dubtós que dominin en el mateix nivell català, sobretot oralment. 

El català és la llengua que es troba en inferioritat i en perill, per això requereix de la discriminació positiva. El català és la llengua pròpia, la llengua lligada a la cultura autòctona, que està més lligada als trets que han definit aquesta societat, ja que des de fa més de 700 anys és la que s'ha utilitzat pel poble, això fa molt en una cultura. Tenim tot el dret a exigir que tengui com a mínim la mateixa importància que el castellà, en cap cas deixar-la en inferioritat. Per a alguns de nosaltres és la llengua lligada als nostres avantpassats, però sobretot és la llengua lligada a la gent que ha habitat aquesta terra abans que nosaltres, per tant, lligada a la nostra identitat com a Eivissencs.

Alguns diuen que n’hi ha prou amb l'assignatura de català i que és ridícul obligar a la gent a rebre classe de per exemple matemàtiques en català. Jo els diria que en la meua etapa educativa vaig tenir l'assignatura d'anglès, però això no em va permetre dominar perfectament l'anglès. No es pot dir que amb només una assignatura en català s'aconseguirà, sobretot tenint en compte l’entorn actual.

Estic convençut que el dominar el català  no dóna cap perjudici sinó tot el contrari, dóna majors possibilitats d'una integració més completa en la nostra societat. A més, el parlar més llengües afavoreix el desenvolupament intel·lectual i ens dóna més facilitat per aprendre encara més llengües, per tant ens dóna més facilitat per obrir-nos al món.


Quan es diu protegir el català, es parla de que la gent catalanoparlant tengui garantits els mateixos drets que la castellanoparlant, i que la gent que passa pel nostre sistema educatiu públic acabi dominant les dues llengües oficials d'aquí. Fa gràcia que els que parlin d'imposició després vulguin fer això mateix però al contrari, sense tenir en compte quina llengua és la que té més facilitats per ser apresa en la nostra societat. El fet de que sigui la llengua pròpia d'aquí, i que la seua influència en la societat estigui disminuint, hauria de fer que el govern la cuidés més, no al contrari actuant com a encebador de conflictes lingüístics esperonant als que la troben molesta. 

1 comentari:

  1. Totalment d'acrod. I t'ho diu un que mai parla el català. A veure si quan els nostres fills vagin a l'escola hem arribat a aquesta igualitat natural de l'idioma.
    ¡Felicitacions pel blog!

    ResponElimina